Relax, we werken thuis

Thuiswerken, we zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend. De eerste weken voelde je je misschien niet optimaal. De druk om te presteren in een ruimte waar je normaal gesproken ontspant was voor velen van ons onbekend.

Gelukkig snappen veel werkgevers dat mensen beter presteren zonder al te veel druk, waardoor ik links en rechts mooie verhalen krijg te horen van mijn cliënten. Bij een grote verzekeraar bijvoorbeeld mogen de medewerkers twee uur per dag ongehinderd met hun kinderen doorbrengen. Onder werktijd wel te verstaan. Om ze thuis les te geven, maar ook om simpelweg met ze te spelen. En dat werkt! De rust die dit in een gezin brengt leidt tot meer productiviteit zodra de werk-knop bij papa en mama weer aan gaat.

Daarover gesproken, realiseer je dat de werk-knop ook wel eens uit mag als je thuis werkt. Thuis ben je je eigen manager. Jij hebt de regie over jouw dag, jouw werkritme en tempo. Net zoals je de gordijnen even dicht doet als er teveel zon in de kamer komt, mag je ook even de werk-knop op ontspannen zetten tussen het werken door. Jij bepaalt en hebt daardoor meer controle over hoe jij jouw energie verdeeld over de dag. Door kleine ontspan momenten in te bouwen, kun je je beter focussen op een werktaak als je weer achter je laptop zit (of staat).

Hoe werk je effectief vanuit huis?

Om effectief thuis te werken maak je het beste een lijst met een globale planning van de taken die jij deze dag wilt doen. Definieer vervolgens per taak een aantal haalbare doelen en maak de lijst niet te lang. Beter elke dag een nieuw lijstje maken die je compleet kunt afvinken, dan één grote lijst die nooit af komt. Geef elke taak een deadline en plaats deze in een tijdsschema. Neem ook tijd voor pauzes in het schema op.

Zorg voor een comfortabele werkplek in huis waar jij je prettig voelt. Voor de één is dat een aparte kamer waar je je goed kunt concentreren, voor de ander kan dat de gezellige eettafel middenin de woonkamer zijn waarvandaan het goed naar buiten kijken is.

Het instellen van je thuiswerkplek kun je vergelijken met het instappen in je auto. Je stapt in, kijkt of de stoel omhoog of omlaag moet, je verstelt de spiegels, zet de airco harder of zachter en je doe de gordel om. Simpel. Iedereen kan het. Zó ga je ook met je thuiswerkplek om.

1. Ga goed rechtop in je stoel zitten, leun met je hele rug tegen de leuning aan en (indien mogelijk) stel de hoogte zo in dat je voeten plat op de grond staan. Als je hielen de grond niet raken, leg dan iets onder je voeten. Zorg voor een 90 graden (of grotere) hoek in je benen. Geen druk op je bovenbenen.

2. Zorg dat je schouders ontspannen zijn en dat je onderarmen steun krijgen. Geen armleggers? Dan leun je met je onderarmen op de tafel. Zorg er daarbij wél voor dat je schouders ontspannen zijn. Is de tafel te hoog? Leg een dik kussen op de zitting van je stoel.

3. Schuif je stoel helemaal aan tegen de tafel en zet toetsenbord, muis en beeldscherm(en) recht voor je. Maak een rechte lijn van je schouders naar je toetsenbord/muis en scherm.

4. Werk je op je laptop? Zet hem altijd op een verhoger zodat de bovenkant van het scherm op ooghoogte komt. Gebruik altijd een los toetsenbord en losse muis bij een laptop als je langer dan 2 uur erop werkt!

5. De juiste positie van het toetsenbord is belangrijk. Zet je toetsenbord recht voor je. Als je met je armen op de armleggers van je stoel kunt steunen heeft dat de voorkeur. Dan ligt het toetsenbord zo dicht mogelijk bij de rand van de tafel. Geen armleggers? Dan laat je je onderarmen op de tafel rusten tijdens het typen en licht je toetsenbord iets verder voor je. Klap de pootjes van het toetsenbord in. En als je het toetsenbord of muis niet gebruikt, laat je handen er dan niet op liggen.

6. Gebruik de muis altijd binnen schouderbreedte. Dit betekent dat de muis altijd vlak naast je toetsenbord ligt. Gebruik je de muis niet, houd hem dan niet onnodig vast. 

Tot slot nog wat algemene tips voor thuis:

  • Controleer of je internetverbinding stabiel is.
    Gebruik indien mogelijk een netwerkkabel in plaats van de wifi.
  • Laat je niet afleiden door je omgeving. Maak afspraken met je huisgenoten of familie wanneer je wél en wanneer je even niet aanspreekbaar bent.
  • Wissel zittend en staand werken af. Zet je laptop eens op de strijkplank, die je vervolgens zó hoog zet dat je onderarmen met ontspannen schouders erop kunnen rusten. Zet daar een stapel boeken op waarop je je laptop zet.
  • Neem regelmatig korte beweeg pauzes om even op te laden. Beter veel kleine pauzes dan één lange. Ga tijdens je lunch pauze even lekker buiten wandelen.
  • Informeer bij je werkgever of een virtueel thuiswerkplek onderzoek mogelijk is. Vaak worden de kosten daarvan door werkgevers vergoed.

Doe de thuiswerkplek check en kom direct in gesprek met een ergonoom!

Uw ergonomisch adviseur

smart•ergo
Mobiel: +31 (0)6 44668776
Email: info@smartergo.nl

Naam: Saskia van Eijkeren
Mobiel: +31 (0)6 44668776
Email: saskia@smartergo.nl