BEOORDELING THUISWERKPLEK

Jouw werkplek is beoordeeld door:
Neem contact met ons op via asr@health2work.nl

Jouw thuiswerkplek is {field:uw_werkplek_is_1613497086239}

 

Beste {field:voornaam_1613498490280} ,
 
Op basis van onze beoordeling van de afbeeldingen voldoet uw thuiswerkplek in de huidige opstelling {field:niet_volledig_volledig_1613498844272} aan de eisen die a.s.r. en de Arbowet hieraan stellen. Als u meer dan 120 minuten met een beeldscherm (computer) werkt, moet de werkplek aan de eisen uit de Arbowet voldoen.

{field:stoel_1613549351873:label}

{field:tafel_1613549410363:label}

{field:laptop_1613549787623:label}

{field:toetsenbord_1613549832266:label}

{field:muis_1613549885315:label}

{field:beeldschermen_1613549921249:label}

{field:documenten_1613549952630:label}

{field:specifiek_advies_1613498475398}

 

Hieronder vind je de volgende info:
 1. Algemene adviezen ter voorkoming van pijnklachten
 2. Tips om klachten te voorkomen
 3. Hoe stel je een thuiswerkplek goed in

1. ALGEMEEN ADVIES TER VOORKOMING VAN KLACHTEN

 • POLS EN ONDERARM KLACHTEN
  Bij beeldschermwerk één van de meest voorkomende klachten. Zorg dat de pootjes van het toetsenbord altijd ingeklapt zijn en laat je handen niet op het toetsenbord liggen als je niet aan het typen bent. Laat ook de muis los als u deze niet gebruikt. Gebruik de muis zo dicht mogelijk bij het toetsenbord (binnen schouderbreedte). Gebruik vaker sneltoetsen in plaats van de muis. Tijdens lezen van het beeldscherm leg de handen voor het toetsenbord midden voor uw lichaam, of op de armleggers van de bureaustoel.

 • ELLEBOOGKLACHTEN
  Elleboogklachten kenmerken zich door pijn aan de buitenzijde (tennis-arm) of binnenzijde van de elleboog (golf-arm). Om de elleboog minder te belasten, is het belangrijk deze niet op een (te harde) tafel te laten rusten, maar op de armlegger van een bureaustoel met een zachte toplaag. Ook de stand van de pols- en onderarm hebben invloed op de klachten. De neutrale houding van de pols- en onderarm is de zogenaamde ‘handschudgreep’ (hand en onderarm in een verticale stand).

 • HOOFD- EN NEKKLACHTEN
  Bij een verkeerde hoofd-houding, zoals tijdens turen naar het scherm, een vooruitstekende kin of opgeven hoofd (te hoog scherm), kan er druk ontstaan op de zenuwen in de nek. Dat kan hoofdpijn en/of pijn in nek, schouders, armen of handen veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat uw beeldscherm(en) op de juiste afstand en de juiste hoogte staan. Vaak is dat een stuk lager dan u denkt. Ook het kantelen van het beeldscherm (aan de onderzijde naar u toe trekken) voorkomt onnodige spierspanning bij beeldschermwerk.

 • RUGKLACHTEN
  Er zijn veel oorzaken van rugpijn, maar ze verslechteren allemaal door een verkeerde (zit)houding, te weinig ondersteuning tijdens zittend werk en te weinig beweging. Een juiste rug-houding is van groot belang. De onderrug moet voorzien worden van een goede bekkensteun. Door het bekken ‘aan te duwen’, te ondersteunen blijft de S-curve van de rug in de juiste positie. Dan is de druk op de wervels het laagst. Als u rugklachten ervaart, zorg dan dat u goed achterin de stoel gaat zitten en de steun tegen de bovenkant van het bekken plaatst (bij de broekriem). Zet een bureaustoel altijd in de dynamische stand. Probeer zittend en staand werken af te wisselen. Sta niet langer dan 20 minuten in 1 uur.

 • SCHOUDERKLACHTEN
  Zorg ervoor dat uw schouders zoveel mogelijk ontspannen afhangen. Zorg dat u uw onderarmen tijdens typen en muizen goed op de armleggers laat rusten, zodat u niet uw armen onbewust gaat optillen met uw schouders. Probeer alle werkzaamheden binnen schouderbreedte uit te voeren, in een rechte lijn voor het lichaam. Telefoneert u veel, klem dan de telefoon niet tussen nek en schouder.

2. ALGEMENE THUISWERKTIPS

 • Controleer of de internetverbinding thuis stabiel is en gebruik indien mogelijk een kabel in plaats van wifi;
 • Laat je niet te veel afleiden door de omgeving;
 • Vergeet niet tussendoor te ontspannen en voldoende te bewegen;
 • Wissel zittend en staand/wandelend werken zo veel mogelijk af;
 • Neem op de juiste momenten een pauze om te herstellen;
 • Zorg dat de werkplek ergonomisch goed is ingericht;
 • Gebruik ergonomische hulpmiddelen op de juiste manier;
 • Maak een goede indeling van de dag met vaste werktijden.

3. HOE STEL JE EEN THUISWERKPLEK GOED IN

 1. STOEL
  Ergonomische bureaustoel – Axia Office
  1. Zet de rugleuning op de laagste stand (klepje op de rug open, rug omlaag, klepje weer dicht).
  2. Sluit de rughoek door het hendeltje onder de zitting (links en rechts werken hetzelfde) aan de achterzijde even in te knijpen. Gaat de rug naar voren dan staat hij goed, gebeurt er niets dan is de rughoek al goed aangesloten.
  3. Ga goed achterin de stoel zitten en laat jezelf zakken zodat je met de voeten en hielen plat op de grond staat, je benen een hoek van 90 graden (of meer) maken en er geen druk op je bovenbenen is.
  4. Stel de zitdiepte in door de twee schuifjes onder de zitting (achteraan, onder het kussen) uit te trekken en de hele zitting naar voren of achter te schuiven. Regel is twee vingers ruimte houden tussen kuit en kussen.
  5. Zet de stoel in de dynamische stand door de voorste twee hendels onder de zitting helemaal naar beneden (verticaal) te drukken. De rug kantelt dan door je gewicht naar achter, je komt letterlijk IN de stoel te zitten.
  6. Stel de tegendruk van de rug in door aan de ronde +/- knop te draaien onder de zitting (aan de voorzijde). Naar de min draaien betekent dat de rug minder duwt. Draai je richting de + dan duwt de rug iets meer. Laat je armen achter de armleggers bungelen en til beide benen recht vooruit op, de zweefstand. In deze positie moet de rug je niet uit de stoel duwen. Doet hij dat wel, dan flink naar de – (min) draaien.
  7. Stel de armleggers van de stoel zo in dat je met afhangende, ontspannen schouders makkelijk op de armleggers kunt leunen. Adem even in door je neus en uit door je mond, vaak ontspannen dan je schouders en kun je de armleggers nog 1 standje lager zetten (wat vaak de juiste hoogte is). Tenslotte de stoel helemaal aanschuiven aan de tafel zodat de armleggerdekjes ‘botsen’ tegen het tafelblad. Altijd de tafelhoogte aanpassen aan de armleggers, de dekjes moeten er nét een halve cm bovenuit steken! Gebeurt dit niet of kun je de tafel niet in hoogte instellen, dan de ZITTING van de stoel omhoog of omlaag bijstellen. NIET de armleggerhoogte aanpassen.

   Eenvoudige bureaustoel (enkel hoogte instelbaar)
   Als je alleen de zithoogte van jouw stoel kunt instellen, doe dat dan als volgt:

   zorg dat de stoel zó hoog staat dat je de onderarmen op de tafel kunt steunen met ontspannen, afhangende schouders. Het kan zijn dat de voeten dan niet de grond raken. Gebruik dan een voetenbankje, stapel ingepakt kopieerpapier of laag doosje.

   Niet instelbare stoel (keukenstoel of eetkamerstoel)
   Als je een stoel hebt die helemaal niet instelbaar is, adviseren wij om te kijken naar een stoel in huis die het beste past qua zithoogte. Ofwel een stoel, waarbij de zithoogte ten opzichte van de tafel zorgt dat je de schouders zo min mogelijk hoeft op te tillen. De zithoogte verhogen kan eenvoudig met een kussen. Zorg dat je goed met de buik tegen de tafel aanschuift en je armen op de tafel laat rusten.


 2. TAFEL
  In hoogte instelbaar of verstelbaar (elektrisch / handslinger)
  Na het instellen van de bureaustoel laat je de hoogte van het tafelblad zakken tot iets onder de armleggerdekjes van de bureaustoel. Heb je een stoel zonder armleggers, schuif deze dan helemaal aan tegen het bureau, leun goed tegen de leuning aan en leg je onderarmen op het bureaublad. Hierbij is belangrijk dat je schouders altijd ontspannen naar beneden kunnen hangen tijdens het leunen op het bureau. Voel je dat je schouders opgetrokken zijn, verhoog dan de zitting van je stoel. Kun je de stoel niet in hoogte verstellen, leg er dan een dik kussen op zodat je hoger komt te zitten. Plaats daarbij een voetenbankje onder je voeten.


  Niet in hoogte instelbaar
  Heb je thuis geen in hoogte instelbaar bureau zoek dan naar de tafel met het dunste blad (zonder lade). Een tafel met een dun blad voorkomt dat je knel komt te zitten met je benen. Zorg ervoor dat je een stoel gebruikt die goed aansluit bij de hoogte van de tafel. Het belangrijkste is dat je zo hoog zit dat je schouders goed ontspannen zijn en tegelijkertijd je armen op tafel kunnen steunen. Schuif met je buik zo dicht mogelijk tegen de tafel en leun tegen de leuning van je stoel.


 3. LAPTOP
  Als je – alles bij elkaar opgeteld – meer dan 120 minuten per dag op een laptop werkt, dien je ten alle tijden gebruik te maken van een laptopstandaard, een los toetsenbord en een losse muis. Met een laptopstandaard kan het laptopscherm op de juiste hoogte en afstand gezet worden (op armslengte afstand).


 4. MUIS
  Leg de muis vlak bij het toetsenbord zodat je beide binnen schouderbreedte kunt gebruiken. Probeer in plaats van de muis zoveel mogelijk sneltoetsen te gebruiken. Als de muis niet gebruikt wordt, houd hem dan niet onnodig vast. De beste muis is een verticale muis waarbij de hand en onderarm in een verticale stand staan tijdens het muizen. De hand spreidt beter wat de doorbloeding (en afvalstoffen afvoer) bevordert.


 5. TOETSENBORD
  Gebruik het toetsenbord altijd recht voor het lichaam (binnen schouderbreedte). Als je met je ellebogen/onderarm op de armleggers van de stoel leunt, laat dan je onderarmen op de tafel vallen en daar waar je handen uitkomen, daaronder leg je je toetsenbord. Dit is vaak vlak bij de rand van het tafelblad. Als je geen armleggers hebt, steun dan de onderarmen op de tafel en leg het toetsenbord en muis iets verder naar voren. Houdt altijd de pootjes van het toetsenbord ingeklapt. Overweeg het gebruik van een compact toetsenbord zonder numeriek gedeelte als je het numeriek deel weinig gebruikt. Laat je handen niet op het toetsenbord liggen als je het niet gebruikt.


 6. BEELDSCHERM(EN)

  Vast beeldscherm


  Hoogte

  Vuistregel voor de hoogte-instelling van een beeldscherm is de bovenzijde op ooghoogte plaatsen. Vaak is dit lager dan je denk. We hebben namelijk een naar beneden gerichte inkijkhoek. Kantel vervolgens het beeldscherm iets achterover door de onderkant naar je toe te trekken en de bovenkant van je af te duwen. Kun je niet blind typen, zet dan het beeldscherm op de laagste stand. Draag je een (vario-focus)bril, waarbij je door het onderste gedeelte naar het beeldscherm kijkt (de lees-stand), zet je het beeldscherm dan ook zo laag mogelijk en uiteraard weer licht gekanteld.

  Kijkafstand
  De juiste lees- en kijkafstand van elk beeldscherm is ‘op armslengte’. In de praktijk tellen we daar vaak 10 cm bij op, omdat veel (vaak jongere) mensen het anders te dichtbij vinden en er weinig ruimte op het bureau is voor toetsenbord en muis.

  Positie beeldscherm(en) op tafel
  Plaats het hoofd beeldscherm altijd recht voor het lichaam. Het secundaire scherm (tweede beeldscherm of de laptop) altijd aan de kant waarmee je ook de muis bedient (voorkeurshand). Als je beide beeldschermen ongeveer evenveel (50-50%) gebruikt, zet je de schermen in het midden tegen elkaar aan, waarbij de bovenkanten op gelijke hoogte zijn (laag en gekanteld).

 

HEALTH2WORK B.V.

ZWETSLOOT 5E
9231 DW SURHUISTERVEEN
T 088 240 00 60
E ASR@HEALTH2WORK.NL